top of page

«Η σημασία του Ανθρώπινου Παράγοντα στο Project Management» από τον Michael Sypsomos


Το project management έχει αποδειχθεί ότι επιτρέπει σε οργανισμούς οποιουδήποτε μεγέθους και τύπου σε οποιαδήποτε βιομηχανία παγκοσμίως να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να οικοδομήσουν και να διατηρήσουν την ανάπτυξη και να πετύχουν μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς ως προς τη διαχείριση των έργων.

Ωστόσο, η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα, αν και είναι πολύ σημαντική, εν τούτοις δε δίνεται η κατάλληλη προσοχή στο project management.

Ο σημερινός project manager αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα πέρα από το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του κάθε έργου. Κάθε τομέας διαχείρισης έργων επηρεάζεται σημαντικά από θέματα ανθρώπινων σχέσεων. Ο project manager πρέπει να αντιμετωπίσει διάφορες συγκρούσεις κάθε μέρα και διαχειρίζεται τους ανθρώπους κατάλληλα έτσι ώστε τελικά να εκτελεστεί το project όπως πρέπει. Η πλειοψηφία των αποτυχιών παλαιότερων έργων, μετά από προσεκτική ανάλυση, έδειξε ότι ο οργανισμός δεν κατάφερε να αναγνωρίσει, να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει ένα ή περισσότερα ανθρώπινα ζητήματα.

Είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι η ανώτερη διοίκηση θα πρέπει να έχει καλύτερη εκτίμηση για τον ρόλο που διαδραματίζει η ίδια στη στελέχωση και οργάνωση των έργων. Τις περισσότερες φορές, τα ανώτερα στελέχη δεν έχουν επαρκή κατανόηση για την τεχνική φύση του έργου αλλά εξακολουθούν να δίνουν τεχνικές κατευθύνσεις που πολλές φορές αποδεικνύονται ότι είναι λανθασμένες και καταλήγουν να υποβαθμίζουν την αξία του έργου και να αποθαρρύνουν την ομάδα. Πρέπει να υπάρχει περισσότερη εκπαίδευση για τα στελέχη, η οποία να αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα και να τους παρέχει τις γνώσεις για να δώσουν τις σωστές κατευθύνσεις στις ομάδες των έργων τους αλλά και να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες πληροφορίες για να πάρουν σωστές αποφάσεις και να μάθουν πώς να τις υποστηρίξουν καλύτερα· αυτό από μόνο του μπορεί να αποτρέψει όχι μόνο πιθανές καταστροφές στα έργα αλλά και να πετύχει εξαιρετικές επιτυχίες.

1 view
bottom of page