top of page

Η Σημασία του Σωστού Οργανογράμματος


Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας επιχειρηματίας, είναι ότι όλες οι λειτουργίες της επιχείρησης πρέπει να περνούν από τα χέρια του. Το αποτέλεσμα είναι να εργάζεται ατελείωτες ώρες, προκειμένου να είναι σίγουρος ότι τα πάντα γίνονται σωστά. Η αιτία πίσω από αυτή την κατάσταση είναι η έλλειψη σωστής οργάνωσης της επιχείρησης. Το πρώτο βήμα στην οργάνωση μιας επιχείρησης, είναι η κατάρτιση ενός λειτουργικού Οργανογράμματος.

Η λέξη Οργανόγραμμα δεν σημαίνει «διάγραμμα του οργανισμού», αλλά «διάγραμμα οργάνωσης». Το οργανόγραμμα δεν πρέπει να είναι ένα απλό σχέδιο το οποίο αναφέρει τις διάφορες θέσεις εργασίας. Πρέπει να δείχνει τη λειτουργία και το προϊόν κάθε θέσης και κάθε τμήματος ξεχωριστά. Κάθε θέση εργασίας σε μία επιχείρηση έχει ένα δικό της προϊόν. Το οργανόγραμμα είναι ένα διάγραμμα που δείχνει τη ροή των διαδοχικών προϊόντων, που παράγονται από τις διάφορες θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα αυτής της ροής είναι το τελικό προϊόν της επιχείρησης.

Ο άνθρωπος - όταν μπαίνει μέσα σε μία ομάδα - υποθέτει αυτόματα ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος επικεφαλής και ότι διαφορετικές λειτουργίες υπάγονται σε διαφορετικά άτομα. Όταν γνωρίζει ακριβώς τη θέση του σε έναν οργανισμό, τα καθήκοντά του, σε ποιους αναφέρεται και τι ακριβώς πρέπει να παράγει, αισθάνεται περισσότερο ασφαλής και σίγουρος για αυτό που κάνει. Η προσπάθεια να ανήκει κανείς κάπου ή να είναι μέρος ενός συνόλου εκφράζεται με το οργανόγραμμα.

Η ύπαρξη οργανογράμματος βοηθάει στην καλύτερη αξιοποίηση των ατόμων και στην αποφυγή περιττών συγχύσεων. Όταν δεν υπάρχει οργανόγραμμα, απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί κάτι. Χωρίς οργανόγραμμα δεν υπάρχει μία ομάδα που παράγει, αλλά μεμονωμένα άτομα που κάνουν ότι εκείνα κρίνουν ότι χρειάζεται να γίνει.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης, η ποσότητα και η ποιότητα ενός προϊόντος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ένα ακριβές οργανόγραμμα που είναι σε εφαρμογή.

171 views
bottom of page